Asselborn: Za Le Penovej úspechom je politika Nicolasa Sarkozyho

23.04.2012 Celý región

Luxemburg 23. apríla (TASR) - Luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn sa dnes počas zasadania Rady EÚ pre zahraničné záležitosti pustil do otvorenej kritiky francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

Dôvodom je nevídaný úspech líderky ultrapravicového Národného frontu Mariny Le Penovej v prvom kole nedeľňajších prezidentských volieb.

"Keby ja som bol prezidentom Francúzska, pýtal by som sa sám seba, ako je možné, že jeden z piatich voličov odovzdal hlas práve Národnému frontu," povedal Asselborn.

Podľa šéfa luxemburskej diplomacie je úspech Le Penovej daný aj tým, že francúzsky prezident často opakoval potreby meniť pravidlá v Schengenskej zóne, že volal po prísnejšej imigračnej politike a potrebe hovoriť o francúzskej výnimočnosti. Tieto črty Sarkozyho politiky boli podľa Asselborna vodou na mlyn pre francúzskych ultrapravičiarov.

"Národný front nie je o eure a ani o Európe. A byť proti euru a byť proti Európe je zlé tak pre Francúzsku, ako aj pre Európu samotnú. Musíme zastaviť takýto spôsob uvažovania," povedal Asselborn na adresu nečakane vysokého zisku Le Penovej strany v prvom kole prezidentských volieb.

Národný front (FN) so ziskom 17,9 percenta hlasov zaznamenal doteraz svoj najväčší úspech v prezidentských voľbách.
 

Vyberte región